Μάρτιος – Απρίλιος 2019
Μετά από μία μακρά περίοδο επιμελούς προετοιμασίας και προσεκτικού σχεδιασμού, 6μελής αντιπροσωπεία μαθητριών και δύο καθηγήτριες συνοδοί του Κολεγίου Τέρρα Σάντα συμμετείχαν στην πρώτη διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ υπό την ονομασία FuturEU Students as Transmitters of Cultural Heritage (FESTECH PROJECT), η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη Alytaus από τις 29 Μαρτίου μέχρι και τις 5 Απριλίου 2019. Οι χώρες-εταίροι του προγράμματος είναι σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Λιθουανία. H Κύπρος, η οποία εκπροσωπείται από το Κολέγιο Τέρρα Σάντα, έχει το συντονιστικό ρόλο στο project. Η ομάδα φιλοξενήθηκε από το σχολείο Alytaus Panemunes Progimnazija στο Αλίτους, μία μικρή βιομηχανική πόλη στη Λιθουανία. Κατά τη διάρκεια της διακρατικής συνάντησης οι μαθήτριες Τζόζυ-Ραφαέλλα Αλετράρη, Μαλβίνα Δημητρίου, Αυγή Οικονόμου, Άντρεα Άχχα, Γεωργία-Ελπίδα Γεωργίου και Τζιουμάνα Ελ Μπάκρη, μαζί με τις καθηγήτριες Στυλιάνα Αθανασίου και Σοφία Βιολάρη είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διάφορα εργαστήρια και εκπαιδευτικές περιηγήσεις με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας-εταίρου.
Μέρα 2: Σάββατο 30 Μαρτίου, 2019
Την επόμενη ημέρα της άφιξης, οι φιλοξενούμενοι μεταφερθήκαμε στο σχολείο Alytaus Panemunes Progimnazija, όπου οι οικοδεσπότες μας προϋπάντησαν με ένα σύντομο παραδοσιακό χορευτικό από τους μαθητές. Ακολούθησε ξενάγηση στο μουσείο και στους χώρους του σχολείου. Στη συνέχεια, οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι, παρουσιάσαμε τις πόλεις, τα σχολεία και τις χώρες μας. Επίσης, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για το λογότυπο του project με υποψηφιότητες από όλες τις χώρες. Τις περισσότερες ψήφους κέρδισε η πρόταση της Κύπρου και συγκεκριμένα το έργο της μαθήτριας Άντρεα Άχχα του Κολεγίου Τέρρα Σάντα, η οποία θα αντιπροσωπεύει το project μέχρι και την ολοκλήρωσή του, τον Οκτώβριο του 2020. Η ημέρα συνεχίστηκε με εκδρομή στο Alytus Mound και στη γέφυρα White Rose, η οποία είναι η πιο ψηλή γέφυρα για πεζούς και ποδηλάτες στην Ανατολική Ευρώπη.
Μέρα 3: Κυριακή 31 Μαρτίου, 2019
Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στην ιστορία και κουλτούρα της Λιθουανίας, με ξεναγήσεις να πραγματοποιούνται στο Κάστρο Τράκαι και στην πρωτεύουσα της χώρας, το Βίλνιους. Οι φιλοξενούμενοι μάθαμε για τον αγώνα της χώρας ενάντια στη Σοβιετική κατοχή και την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της, γνωρίζοντας κι από κοντά τα όμορφα μνημεία, τους καθεδρικούς ναούς, το Πανεπιστήμιο της πόλης, το Προεδρικό μέγαρο και πολλά άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παλιά πόλη του Βίλνιους αποτελεί τοποθεσία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Μέρες 4-7 Δευτέρα 1 – Παρασκευή 5 Απριλίου, 2019
Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, μαθητές, οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι ασχοληθήκαμε με αρκετές διαφορετικές δραστηριότητες που βοήθησαν να διαμορφώσουμε δυνατούς δεσμούς μεταξύ μας, να μάθουμε καινούργια πράγματα αλλά και να διασκεδάσουμε! Ανάμεσα σε άλλα, οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήριο με την ονομασία «Ανακαλύπτω το Alytus», στο οποίο έπρεπε να περιηγηθούν στην πόλη και να ανακαλύψουν διάφορα μέρη ενδιαφέροντος και στη συνέχεια να φτιάξουν ένα βίντεο με τα ευρήματά τους. Ακολούθως, παρακολούθησαν εκδήλωση με τραγούδια από τη χορωδία και χορούς από τις ομάδες χορού του σχολείου, παρευρέθηκαν σε πάρτυ στο σχολείο, όπου τραγούδησαν και χόρεψαν οι ίδιοι μαζί με τους μαθητές-οικοδεσπότες, μαθαίνοντας καινούργιες χορευτικές κινήσεις. Ταυτόχρονα, παρακολούθησαν μαθήματα μαζί με τους συμμαθητές τους από τη Λιθουανία και έφτιαξαν πασχαλινά ενθύμια. Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα παρουσιάσαμε τα πασχαλινά ήθη και έθιμα της χώρας μας, εφόσον πλησίαζε το Καθολικό και Ορθόδοξο Πάσχα. Μεταφερθήκαμε ακόμη, σε κοντινές περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικά μαθήματα στην ξυλογλυπτική, στην κηροποιεία, στην παρασκευή σπιτικού βουτύρου και στη διακόσμηση πασχαλινών αυγών με τη χρήση κεριού. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης, όπου οι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να θέσουμε ερωτήματα στην Αντιδήμαρχο και στην Επικεφαλής του τμήματος Παιδείας της πόλης. Τέλος, επισκεφθήκαμε την πρωτεύουσα του Δήμου Μπίρστονας, την ιδιαίτερη λουτρόπολη Birstonas, η οποία κατοικείται από περίπου 3000 κατοίκους και λειτουργεί ως κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης, φιλοξενώντας κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Συμπερασματικά, η εμπειρία που ζήσαμε ήταν όχι μόνο πολύτιμη αλλά και εμπειρία ζωής. Οι αποχαιρετισμοί δεν είναι ποτέ εύκολοι, πόσο μάλλον με καινούργιους φίλους, με τους οποίους μοιραστήκαμε τόσα πολλά σε αυτές τις λίγες μέρες. Παρλο που το πρώτο μας ταξίδι έφτασε στο τέλος του, το project βρίσκεται σε εξέλιξη με έναν καινούργιο προορισμό τον ερχόμενο Νοέμβριο: την Ελλάδα. Το Κολέγιο Τέρρα Σάντα θα φιλοξενήσει την τελευταία διακρατική συνάντηση του FESTECH Project τον Σεπτέμβριο του 2020.
Στυλιάνα Αθανασίου
Σοφία Βιολάρη