D.E.M.O.S
Το Democratic Thinking in Education as a Medium to Overturn prejudices and Stereotypes είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών (KA229 School Exchange Partnership) που περιλαμβάνει έξι σχολεία. Τα σχολεία αυτά προέρχονται από την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Βουλγαρία. Η ιδέα αυτή θα λειτουργήσει ως μια ζωντανή αντίδραση στις σημερινές προκλήσεις της μεγάλης γλωσσικής, πολιτιστικής, εκπαιδευτικής, οικονομικής και τεχνολογικής ποικιλομορφίας της σχολικής κοινότητας σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η μελέτη των αρχών της Δημοκρατίας που συνδέονται με την ανεκτικότητα, την ένταξη και την ενσυναίσθηση ως παράγοντες θετικής ανάπτυξης και αμοιβαίας κατανόησης θα δώσει ευρύτερη διάσταση στις έννοιες της ΕΕ για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, την εμπλοκή των πολιτών, την κοινωνική ευθύνη και τον σεβασμό της ετερότητας. Η καλλιέργεια της δημοκρατικής σκέψης στους μαθητές ως μαθησιακή στάση ζωής μέσω της συνεργατικής αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής ιδεών είναι σύμφωνη με τον στόχο του έργου να αναθρέψει μια μελλοντική γενιά με βαθιές δημοκρατικές αξίες.
Περιγραφή Προγράμματος
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, κάθε συμμετέχον σχολείο υποδέχτηκε μαθητές διαφορετικής καταγωγής και διαφορετικού κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου. Με αυτόν τον τρόπο όλα τα πολυεθνικά σχολεία προσπάθησαν να αγκαλιάσουν αυτές τις διαφορές. Η υλοποίηση όλων των βραχυπρόθεσμων ανταλλαγών μαθητών τόνωσε την κριτική αίσθηση όλων των συμμετεχόντων, ενθάρρυνε τη δημιουργικότητα & ενίσχυσε τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στη σχολική κοινότητα. Μέσω της δέσμευσης και της δημιουργικότητας, οι σχολικές συνεργασίες δημιούργησαν ισχυρό κοινοτικό πνεύμα, το οποίο καθιστά ένα σχολείο κάτι περισσότερο από ένα απλό κτίριο: δημιουργεί ένα μαθησιακό περιβάλλον όπου οι μαθητές αισθάνονται τη δέσμευση των συμμαθητών τους, των καθηγητών τους και των γονέων τους. Εφαρμόζοντας συγκεκριμένες προσεγγίσεις για τον εθελοντισμό, τη συμμετοχή στην κοινότητα, την ομαδοποίηση & τη συνεργατική μάθηση, το D.E.M.O.S έχει πολυπολιτισμικό και διαθεματικό χαρακτήρα, σεβόμενο τις διαφορετικές ανάγκες και απόψεις.
Οι μαθητές που ταξίδεψαν στο εξωτερικό ήταν ηλικίας 13-17 ετών. Το πρόγραμμα αυτό σίγουρα αύξησε το αίσθημα ευθύνης και την ικανότητα των συμμετεχόντων του να εργάζονται σε μια ομάδα με διαφορετικό υπόβαθρο και εμπλούτισε τη γλωσσική τους επάρκεια, χρησιμοποιώντας τα αγγλικά ως κοινή γλώσσα μέσω διαδικτυακών συνομιλιών, συζητήσεων, βίντεο και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εν κατακλείδι, το να μαθαίνεις πώς να είσαι ενεργός πολίτης της ΕΕ σε μια δημοκρατική πολυπολιτισμική κοινότητα, προκαλώντας παράλληλα έναν κριτικό προβληματισμό σχετικά με τις έννοιες του κοινωνικού αποκλεισμού, της περιθωριοποίησης, των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων, είναι πράγματι ένα αυστηρό αλλά γόνιμο έργο. Το κίνητρο των μαθητών για παραγωγική συνεργασία σε συνδυασμό με τη χρήση καινοτόμων πρακτικών στους τομείς της ηλεκτρονικής μάθησης και των ψηφιακών τεχνολογιών θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση όλων των συμμετεχόντων και θα ενισχύσει τις πτυχές της πολιτισμικής ταυτότητας και της ανεκτικότητας, οικοδομώντας και φωτίζοντας τη διεθνή προοπτική όλων των σχολείων. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα επεξεργασμένο σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προωθεί την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων και κοινωνικών πρακτικών που θα ενισχύσουν την ομαδικότητα και την αλληλεγγύη.